salam…
beshnya biler makanan yang di idam-idamkan tertunai kan???
2,3 hari lepas tekak aku terasa sangat nak makan bubur jagung… (kalah ibu mengandung mengidam ni…)
aku buat permintaan nak makan bubur jagung dengan MAT.. tapi hampeh, boleh dye tanya aku nak beli.. aku mane tau nak beli kat mane, sebab tu aku mintak dengan dye.. kalau aku tau, tak payah aku mintak dengan dye..
mintak bukan ape, saje nak manja-manja, gatal-gatal gitu.. ekekekeke… nak practice sebelum kawen ni.. eeeeeeeeeeee…. gatallllllllllllllllllnya…
malam tu aku buat permintaan dengan mak plak.. mintak mak buatkan bubur jagung ni.. nak manja-manja.. dah lama tak buat permintaan dengan mak nak makan apa…
sekali tu, malam tu jugak mak pergi beli bahan-bahan dengan aku… dan semalam baru masak bubur ni sebab tak de masa nak buat… korang layan gambar dah la ye… mane2 terliur, p cepat2 buat sendiri.. aku pun dah pandai masak bubur jagung ni.. baru belajar beb!!! ok la aku share resepi bagi mane-mane perempuan-perempuan yang baru nak belajar masuk dapur.. (aku mengaku ok!!!)
BAHAN-BAHAN :
1 TIN JAGUNG SEBIJI-SEBIJI
1 TIN JAGUNG YANG SUDAH HANCUR
1 1/2 KOTAK SANTAN
2 HELAI DAUN PANDAN
1 BIJI TELUR
GARAM
GULA NISAN (BETUL KE AKU EJA???)
GULA PASIR
CARA MEMBUATNYA :
MASUKKAN 1 1/2 KOTAK SANTAN KE DALAM PERIUK
MASUKKAN 2 HELAI DAUN PANDAN, SEDIKIT GULA NISAN DAN BIARKAN SANTAN ITU MENDIDIH
MENDIDIH MESTILAH TIDAK TERLALU LAMA….
PERINGKAT PERTAMA
SELEPAS MENDIDIH MASUKKAN 2 TIN JAGUNG TETAPI PASTIKAN AIR JAGUNG YANG SEBIJI-SEBIJI DIKELUARKAN TERLEBIH DAHULU, MASUKKAN SEDIKIT GULA PASIR DAN GARAM SUPAYA MENJADI SECUKUP RASA DAN BIARKAN IA MENDIDIH LAGI..
PERINGKAT KEDUA
SELEPAS ITU MASUKKAN TELUR DAN KEMUDIAN BIARKAN IA MENDIDIH
KEMUDIAN SIAP DAN BOLEH DI MAKAN!!!!
nampak tak kuning-kuning tu… jagung tuuuuuuuuu.. beshnyaa…
habis licin aku makan… beshnyaaaaaaaaa… cobaan pertama aku berjaya..
bagus tak???!!!
sekian….
8 GEDIXXX:
mana akak tunggu depan rumah x de siapa yang hantar pun?
hehehehhe...
:)
ATS Shoppe - where all things in one portal! Click and visit us!
*ayu the sun* :
mungkin silap alamat kot kak..
hehehehehehe...
first time tgk bubur jagung ada telur..akak kalo buat gi beli jagung fresh..sanggup..eh jagung madu ganu lg sedapkan..
entah lah akak.. mra belajar pun daripada mak.. mak ajar ltak, mra letak je.. ekekekekee...
janji sedap..
jagung madu?? yang mane erk??
bagus..! :P
boleh dh sha tmpah ngn kak ya ;)
wat jamuan ke laen kali..pggl kak ya dh aa msok bubur jgung ;)
sedapnya....
sWeEtdARLiNG :
adik mg ni kan memang ada kemahiran memasak yang terpendam sudah lama..
shasha ischabella :
boleh2.. aku nak cas mahal la..
astalavista :
besh bangat...
Post a Comment