Followers

31 December 2008

SELAMAT TINGGAL SEMUA!!!!

Hari ni da 31/12/2008, esok 01/01/2009.. Ya Allah, cepatnya masa berlalu, dari umo 21 da nak masuk 22. aq tak puas lagi dengan umo aq sekarang ni. Cepatnya masa berlalu, pejam celik pejam celik je da nak habes 2008, naseb baek pejam celik pejam celik, kalau pejam2 tak celik2 macam mana tu??? erm..... walaupun umo aq da semakin lama semakin tua, tapi aq tetap nk p sambut NEW YEAR malam ni.. aq nak p lepak ngan kengkawan aq n nak p ajak student2 aq lepak sama-sama.. Ya Allah, patutnya aq tunjukkan jalan yang betol kat student aq, tapi aq plak yang ajak melepak.. ekekekekekekeke, olo biasa la, student sama umo, macam tu le jadinya... ekekekekeke.. ok la, aq tak de mood nak buat n3 banyak2 n panjang2 sebab aq dalam keadaan yang sibuk sekarang ni, aq memang tengah banyak keje skrang ni, al maklum la student da semakin bertambah... alhamdulillah, mtx2 naek gaji taun depan, korang doa2kan le... AMIN!!!! k la aq nak chow, pict ni aq hadiahkan kat korang2 semua.. " SELAMAT TAHUN BARU "


2009


20 December 2008

xtiviti student...

MUZIUM TERENGGANU

korang nak tau tak??? dengan rasa besar hati, besar hidung, besar mata n macam2 la.. deparment aq buat satu aktiviti untuk student baru kitaorang.. ala, kitaorang tak buat lawatan jauh2 dekat2 jer.. kitaorang bawak ke MUZIUM KUALA TERENGGANU.. bukan pe, kebanyakkan student aq tu semuanya luar dari KUALA TERENGGANU, bukan luar TERENGGANU tau, tapi luar KUALA TERENGGANU, jadi diaorang jarang la sampai sana.. ala bukan setakar diorang, aq pun tak sampai2 semenjak dah berusia ni. ekekekekeke... last aq p MUZIUM time aq sekolah dulu, dengan excitednya aq nk p tu, aq bangun awl pagi p ofis.. lawatan tu kul 1030 tapi saje je menggatal datang kul 830.. ekekekekeke... aq malas nk cerita panjang n3 kali ni, sebab aq da ngantuk, jadi aq nak share kat korang pict ni...



3 orang depan tu fasilitator INSTITUT KEMAHIRAN DYNASTY (IKD), ramai-ramai belakang tu adalah pelajar IKD.


neW stuDent... i'm hepY...

baru ni, department aq de banyak krisis dengan deparment laen.. GM (ganeral manager) aq selalu berhubung kaitkan antara department aq n department yang laen.. n apa yang aq paling terharu biler dye cakap department aq buat marketing "FAILED"... YA ALLAH, time tu aq dengar mcam dah naek berang, dah la aq sorang je lam bilik tu dengar dye bleter.. kalau la korang duk tmpt aq, apa korang rasa??? berang tak?? kalau aq tak kuat iman, memang GM aq tu kena maki n kene penumbuk aq la agaknya.. (macam berani???!!!) tapi tol la, aq memang bengang, cuba korang fikir... tengah2 bulan nak cari budak masuk belajar, dye plak nak budak lepasan SPM.. mane ade lagi time tu, kebanyakkan budak dapat result terus cabut mana2 IPTA yang besh2, yang bley tarik minat dye.. IPTS macam kitaorang ni mane dye nak pandang.. kalau tengah tgu result laen la, diaorang pandang la jugak.. tol tak??? tapi dengan bangganya, aq nak kasitau kat korang.. bulan disember 2008 ni, department aq hepi sangat sebab marketing kitaorang menjadi, mana tak menjadinya dah budak tengah tunggu result n yuran pengajian diorang plak tengah free. konfem la bebudak tu nak, dah namanya FREE... kalau korang, korang nak tak yang FREE??? kalau aq?? aq nak sebab habes study nti tak payah susah2 pk nak bayar.. tol tak??? jadi dengan berbesar hatinya, aq nak share dengan korang pict student2 baru aq.. ini luar dari jangkaan aq n my boss.. biasanya kitaorang bajet dalam 20 tapi yang datang tk smpai 10.. now!! kitaorang bajet 10 je tapi yang datang hampir2 30... ALHAMDULILLAH... YA ALLAH, AQ BERSYUKUR SANGAT2...



16 December 2008

SEMALAM BARU BERMULA....

Penantian suatu penyeksaan... penantian aq selama 2 tahun sudah menjelma... da lama aq tinggalkan kerjaya ini (cewah!!!).. aq start menyertainya dari umur aq 16 tahun (form 4) hingga la umur aq 19 tahun.... lama la jugak, sampai je umur aq 19 tahun setengah aq pun berhenti sb nak teruskan pengajian aq dengan sebaek mungkin (cewah lagi, perasan!!!!) hingga la sampai satu tahap, aq memang da tak tahan, tangan dan kaki aq menggeletar sb nak punya nak punya nak punya nak punya nak punya nak, sangat-sangat-sangat-sangat-sangat dengan kerjaya tu, da hobi memang la rasa mcm tu kan... tgk kat tv la, tgk live la kat Terengganu ni and tak ley dengar lagu irama tradisional, aq pasti nak turut serta... ha!!! kalau korang nak tau, kerjaya tambahan aq dari bangku sekolah lagi, aq minat menari.. aq tak tau aq menurun dari keluarga mana sb setahu aq tak de lagi yang menari, belakon tu ada la sikit, mengarang pun lagi la banyak dlm family aq... sekarang ni, aq da start balek dengan aktiviti lama aq, MENARI TARIAN TRADISIONAL.. aq nak kongsi sikit la pict yang aq ambek time training, kitaorang ada show 19hb 12 2008 (JUMAAT) ini di TAMAN BUDAYA, KUALA TERENGGANU...

"JOM PAKAK G RAMAI2, WAK BISING DINUNG!!!!"


Cuba teka mana satu aq???


Fuh!! susah bangat...

SEKIAN....

15 December 2008

PENANTIAN SUATU PENYEKSAAN....

Hari yang da lama ketunggu-tunggu, menjelma juga akhir.. cuma masa yang aq inginkan maseh lagi belum menjelma.. aq tunggu, punya tunggu, punya tunggu, tal muncul-muncul... lama jugak tunggu tapi tak muncul jugek.. penatnya menunggu.. betul pe org cakap.. PENANTIAN SUATU PENYEKSAAN...


SORY LA, TIME MLM NI SB TU TAK JELAS N GELAP...

SEKIAN.....

14 December 2008

BEFDAY ABAH... 12hb DIS 1942




Hari Jumaat baru ni bufday arwah abah.. hari Khamis mlm aq teringat yang esokkan nya 12hb 12 2008, yang laen semua da tak ingat tarikh sebab mak, yana n aq baru balek dari JB, beraya kan n terus je buat ROTI CANAI sb stock da habes... sibuknya keje sampai terlupa tarikh, tapi korang jangan salah faham, kitaorang tak terlupa tarikh bufday abah, kitaorang cuma terlupa tarikh hari ini bile... naseb baek aq keje n mengajar, kalau tak aq sendiri terlupa tarikh hari ini biler... Nak di jadikan cerita, bile da teringat tarikh hari Khamis mlm Jumaat tu, aq plan ngan mak aq nak buat roti canai kul 2 petang sb pagi tu aq nak ajak semua p kubur.. raya aidil adha baru ni kitaorang tak p bersih kubur arwah sb tak raya TERENGGANU.. walaupun aq 'period' tapi aq tetap nk p, nak p mlawat.. aq rindu kat abh aq, aq kan 'anak abh'.. hehehehehehe.. tp kan last2 kitaorang tak p, sb abg aq yang sulung pagi2 lagi kene bertolak p Kuantan, depa balek la sb anak bini kat umah sana... kan baru ni kakak ipaq aq beranak... biler da abg aq balek sana tu, kitaorang apa lagi, tak jadi p bersih kubur arwah... INSYA ALLAH, minggu depan hari Jumaat kitaorang pergi.. jadi dengan ini, aq mintak kerjasama korang, sedekah kan lah AL FATIHAH kepada arwah abh aq.. TQ, kerjasama korang amatla kitaorang hargai.. JUTAAN TERIMA KASIH DARI KELUARGA AFKAR...

SEKIAN....

04 December 2008

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA...

Hari ini, hari terakhir aq bekerja... bukan breneti keje la tapi aq bercuti la untuk menyambut HARI RAYA HAJI/ AIDILADHA... kat Terengganu ni, hari JUMAAT N SABTU adala hari minggu. jadi alang2 da raya hari Isnin, aq pun apa lagi ambil la kesempatan nak bercuti hari Ahad tu... aq bukan saja2 nak cuti sebenarnya, aq ada sebab la.. kitaorang 1 family (mak,aq,yana,kakak,abg lan n 3 org anak buah) kene beraya di SEDILI coz "NE" (aunty, belah mak) de buat korban, n dengar cerita dari entry kakak aq la yang husband dye nak masak sup tulang... Fuuuuuuyyyyooooo!!!! SYOK WO!!!!... (jangan jeles) ekekekekeke..... Tujuan aq buat entry ni sebenarnya, aq nak tempek kad raya yang diberikan oleh kakakku, cantek tu.... kat bawah ni de kad raya dye, t kalu aq tak tempek, marah plak dye kat aq... k la, SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA..



01 December 2008

3 dara pingitan

ha... ni aq nak kongsi dengan korang.. Tahun (2008) ini saje aq dapat 3 orang anak dara yang bersaudara..Bab kata husband kakak aq 3 DARA PINGITAN.. First pada bulan Jun 2008 iaitu anak kakak aq, yang diberi nama Marsya Zulaikha Afkar... Pastu yang ke dua bulan Sept 2008, bulan puasa. anak kepada abang aq yang kedua, Ezfirdina Afkar and last bulan ni iaitu bulan Nov 2008, iaitu anak kepada abang aq yang sulung... sekarang aq da dapat betul2 nama budak tu Khairina @ Kareena Afkar, ejaan antara 2 tu la.. bunyinya sama, ejaan je aq tak berapa nak pasti lagi... kat bawah ni aq nak kongsi dengan korang pict 3 dara pingitan tu..

MARSYA ZULAIKHA AFKAR (JUN 2008)


EZFIRDINA AFKAR (SEPT 2008)


KHAIRINA @ KAREENA AFKAR (NOV 2008)



SEKIAN....

TAG dari sWeetdarLing...

Aq dapat tag dari kakak aq... jadi untuk melangsaikan utang ni... tengah2 bos tak masuk ni, aq pun nak ambek kesempatan nak buat tag ni... jom kita teruskan....

1) Do you think you are hot?
Kekadang je la, ikut mood...

2) Upload your favourite picture of you:



3) Why do you like this picture?
Xde jerawat... jauhi jerawat time ni...

4) When was the last time you ate pizza?
Bulan Ramadhan 2008, with somebody and Kaq da (Beshfrenz)...

5) The last song you listened to?
When You're Gone - Avril Lavigne (Lam my Space aq)

6) What are you doing right now beside this?
Create new post... (NEW NIECE)

7) What name do you prefer besides yours?
MURAI kot coz MYRA... hahahahahaha...

People I Tag :
1. Dunia Alicia!!!
2. baby girl
3. secawan kopi & biskut kering


8) Who is number 1
My Supporter

9) How about number 3?
Budak kg aq di belah pantai timur...

10) Who is number 2?
Budak Chatting n blogger...


Sekian...

30 November 2008

NEW NIECE

Khamis baru ni, tanggal 27hb Nov 2008.. kak ipar aq yang sulung telah melahirkan anak perempuan yang comel lagi bersemangat.. baby tu dilahirkan pada jam 2.44 pagi.. nama dye?? alamak, kitaorang tak kasi nama yang elok lagi.. macam2 nama yang di pk kan.. mula2 KAREENA, pastu KAISARA, pastu mcm2 lagi la.. penat da nak pk.. lantak dye la suami isteri yang pk, janji kita enjoy... hahahahahaha... Semalam plak aq dapat berita, niece aq tu kene kuning, dari 50 turun 15 pastu naek balek... dari info yg aq dapat dari nurse, kiranya kuning niece aq tu memang da teruk... biasanya normal kuning bagi baby 10 ke bawah.. kalau korang nk tau apa itu 50, 15 or 10 tu.. korang tanya la orang2 yang da jadi ibu tu... aq pun tak tau apa tu.. tapi yang aq tau, itu bacaannya je... now!! kat bawah ni, aq kasi korang tengok pict niece aq, memang cute.. korang jgn terkejut tau.. berat dye 3.72kg... fuh, berat tu...


Tengok pipi dye, punye la tembam...
korang geram tak tengok muke dye macam tu????
Geram kan, kan, kan, kan, kan....





Lentok giler... tengok tu, pipi jatuh tu...
betapa besarnya pipi dye... semangat2...
aq cakap dye ni gemuk, besar, mak aq marah kat aq balek..
kata mak tak baek ckp mcm tu, t dye tak de smgt nak membesar..
Betul ker?????!!!





Ha.... ni yang aq nak tunjuk sangat2 kat korang...
Tengok rambut dye... BAEK PUNYA!!!...






SEKIAN....

27 November 2008

TAG... SURVEY

Tag ini aq dapat dari member myspace aq ﮐذﻣﯥﺮﺍﭬﮐﺎﺮ; cRazYgUrL ^ kaZmi3rAfkAr dye ade tanya lam msg ms aq, jadi aq jugak nak serah kat korang untuk menjawab soalan2 ini....

1- Mana yang korang pilih....perfume ke pakaian bundle?
Jawapan: PERFUME

2- Jenama perfume yang korang guna sekarang?
Jawapan: DIOR, NINA RICCI, DKNY N JLO...

3- Korang prefer beli baju kurung/kebaya baru atau yang used?
Jawapan: BARU LA...

4- Korang pilih yang mana...perfume harga murah tp tahan 7 jam atau perfume mahal dan berjenama?
Jawapan: PERFUME HARGA MURAH YANG BLEY TAHAN SAMPAI 7 JAM

5- Mana korang pilih...online,tgk2 barang pastu order dan beli atau gi shopping mall, tgk2 brg pastu beli?
Jawapan: AQ SUKA P SHOPPING MALL, BERKENAN N PK N BELI...

6- Apa barang yang korang rase perlu banyak orang jual secara online?
Jawapan: ACCESSORIES

7- Aq serahkan pada kawan blog aq
- THE STORIES... sWeEtdARLinG
-
secawan kopi & biskut kering
-
Dunia Alicia!!!
-
baby girl

Sekian.....

AWARD LAGI!!!!



Award dari
THE STORIES... sWeEtdARLinG

Ha... dengan julung kali nya, kakak aq sendiri kasi kat aq award ni... Ya ALLAH, bangganya.... hari tu Dunia Alicia!!! kasi aq award.. katanya dia kasi award tu di ibarat kan ANUGERAH SKRIN BLOGGERS sekarang ni kakak aq THE STORIES... sWeEtdARLinG yang kasi plak... baeknya... hahahahahaha.. award sempena MY CUTE VISITOR.....

25 November 2008

AWARD!!!


AWARD dari Dunia Alicia!!!

Syok bangat siot Dunia Alicia!!! kasi aq award ni... kakak aq tak kasi aq award... de ke patut??? tak patut, tak patut... anyway tq.. bangga ni bangga sb dpt award ni, walaupun blog aq tak sehebat blog kakak aq n blogger yang laen.. bukan mudah n senang nak dapat award.. artis tak dpt award mcm ni...

23 November 2008

Warkah Buat Mak....

Mak.....
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa......
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ......
kengkadang siaran indonesia ...
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak...
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran.. ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ...
ampon kan kiter....
Mak.....
Jam 4.30 pa gi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. .....
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak.....
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan .....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak..!
Takpa la....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi....
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan ...?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...k
iter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang...
sampai akhir hayat ni jase mak tak mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil

20 November 2008

New Layout...

apa macam dengan layout baru aq??? cantek x?? he6, ini ada la hasil usaha kakak ku yang cantek, lagi lawa, lagi kiut miut, lagi pemuran n baek hati (BODEK!!!!).. dye punya la banyak komen layout aq ni, jadi apa lagi, aq mintak la dye buat kan tok aq, aq bukan malas nak buat tp tak de masa la, banyak keje ni... (gaji xnaek2 jugak!!!) :D, jangan marah ye BOS!! aq bangga dpt kakak macm sweetdarling tu (sweet ngak!!!) huhhuhuhuu.. pe pendapat korang dengan layout baru aq ni?? cantek x??? sila la, bagi komen sikit, aq terima seadanya...AMIN.....

Sekian....

7 perkara

Fuh... gatal betoi tangan ni... pagi2 buta aq da buka blog kakak aq, baca punya baca tag dye, aq pun terkena plak tag yang dimtx oleh kakak aq...Pagi ni aq nak selesaikan dan langsaikan utang aq dengan kakak aq, aq nak buat tag ni cam besh jer.. :) ... aq besh jawab tag ni time bos aq tak masuk lagi, biler bos aq da masuk, aq da malas la sb de gangguan... ops!! bukan seksual, tapi gangguan keje, kan time keje ni... ok, jom lihat pe yang aq nak jawab tag 7 PERKARA ni..


1) 7 ciri lelaki/wanita idaman ku : erm.......

>> Romantik... (jgn romantik sgt, bley geli juga aq ni)
>> Bertanggungjawab... (tentula, takkan aq nak yang xbertanggungjwb, tol x??)
>> Sporting.... (tak la mengongkong aq, hehehehe)
>> Peramah... (biar le boley gaul ngan semua org...)
>> Hensem... (Semua orang nak ensem, tipu la klu kata xnilai...)
>> Penyabar... (Aq nak de skit ciri-ciri arwah abah aq, wlpn nak garang, tapi penyabar..)
>> Penyayang.... (Kalu dye tak syg aq, sape lagi dye nak syg..he6...)

2) 7 lelaki/wanita yang anda pernah minati sepanjang hidup: erm.... (bahaya ni..)

>> My Late Father...
>> Boyfrenz baru aq... (he6, luv u..)
>> Xboyfrenz... (kalau tak mint, xplak jadi boyfrenz aq dulu...)
>> Awal Ashari... (ensem siot..)
>> Tun Dr Mahathir.... (cayaLa....)
>> Fahrin Ahmad... (gantang si...)
>> Rosyam Nor.. (walaupun tua, tetap macho siot!!)

3) 7 perasaan sekiranya keluar dengan orang yang diminati:

>> Fuh!! heppi giler...
>> Excited... Nervous...
>> Nak tengok jer dye...
>> Tak nak balek....
>> Nak pict jer keje... skit2 posing..
>> Kontrol diri ni beb!!!
>> Nak bawak balek umah....

4) 7 tempat istimewa tuk dilawati bersama pasangan:

>> Mekah
>> Genting
>> Bali
>> Langkawi
>> Disneyland
>> Penang
>> Pulau (mane2 pulau.. jgn goat island dah...)

5) 7 barang yang akan dihadiahkan kepada pasangan:

>> Perfume...
>> Jam tangan...
>> Wallet...
>> T-Shirt Pink.. (he6 :D)
>> Spend Time... (asyik bersama jer...)
>> Makan Angin n makan makanan
>> Diri aq... hehehehehe

6) 7 lagu yang akan nyanyian untuk pasangan: (aq tak nyanyi, sore tak sedp, aq tujukan je..)

>> I'm Yours (JAson Mraz)
>> When You're Gone (Avril Lavigne)
>> Pesanan Buat Kekasih (Ameng Spring)
>> Tanpa (6th Sens)
>> Ucapkanlah (Erra & Yusri)
>> Kisah CInta (Ogy)
>> Ayat-ayat Cinta (Rossa)

7) Tag 7 orang:

>> Aq ni tak ramai kawan blog, bukan tak ramai, tapi memang tak de.. hehehehe..
>> Kakak aq??? da buat da.. THE STORIES... sWeEtdARLinG
>> secawan kopi & biskut kering
>> Dunia Alicia!!!
>> selebihnya, kalau sape2 yang terbaca n de blog, ambek la tag ni, aq tujukan tok korang..
>> Kak, keje myra selesai da... jangan marah ye.. he he he

SEKIAN....


17 November 2008

pobLem Lg, masaLAh Lg... arRRGGGgghhhhh!!!!!!

Kalu korang nak tau, pe yg aw duk tensen sgt ni. Sebetol benonya, aq tengah tensenkan muka aq ni.. ROSAK TEROK!!!! Ade la 1 brand ni, aq pkai la sebab brand ni disarankan oleh kazen n anak spupu aq. diaorg ckp, diaorg pkai ok, molek, menjadi n macam2 lagi la.. tapi time aq pkai, dari muka aq yg da mmg de jerawat ni tapi tak byk la, sb 1st aq pkai brand sblm pkai brand yg tak menjadi ni, muka aq da memang kureng minyak n jerawat pun da ok, tapi aq balek raya baru ni, sepupu sepapat aq plak tegur muka aq ni tak ok dari sebelumn2nya.. diaorg buat aq tensen, then diaorg saran kan la aq ni pkai brand yang macam diaorg pkai, brand ....... tapi dengan malangnya, muke aq da semakin banyak bintik2 jerawat yg kuar, bukan makin elok tp makin musnah, dusta aq dibuatnya... aq frust menonggeng.. da 1 minggu aq xpkai bende allah tu, aq mmg da frust giler. skang ni aq amek inisiatif sendiri mengikut petua officemate aq, aq pkai buah limau n sapu kat muka ni, tapi tetap mcm dulu, tak berubah... ya allah, dugaan aq yg makin teruk... semua tegur muka aq.. aq ni pantang org tegur muka aq, aq mula la jadi tekanan... jadi aq mtx dengan korang semua, tolong la aq selesaikan poblem, masalah ni... aq da frust giler ni, korang tolong la bagitau aq, brand ape yg patut aq pkai r pape la petua yg menjadi... tolong ye, korang jer yang dpt membantu sbelum aq mati sb tekanan dengan muka ni... :(

09 November 2008

FEI WORLD EDURANCE CHAMPIONSHIP 2008 at TERENGGANU





Ini adalah sebahagian pict yang aq nak kongsikan kat korang semua.. aq p tengok sambutan FEI WORLD CHAMPIONSHIP 2008 di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin pada 5hb Nov 2008.. Fuh ramai rakyat Terengganu turun padang untuk menyaksikan keramaian di sana.. Al-maklumla, rakyat Terengganu ni dahagakan keramaian seperti ini, bila dah dapat macam ni, dari Hulu Terengganu pun sanggup turun Kuala Terengganu dan ke Gong Badak untuk menyaksikan sambutan yang telah dibuat.. Ramai juga artis yang datang antaranya Ella, Mila, M.Nasir, Mawi, Ramli Sarip n ramai lagi la... tapi antara banyak-banyak tu, aq paling suka layan lagu yang dinyayikan oleh Ameng Spring, lagu PESANAN BUAT KEKASIH.. kat bawah ni aq dendangkab lagu tu untuk korang semua ye... kita layan la sama-sama lagu tu, besh bangat... SEKIAN....






video

05 November 2008

Tag Lagu Cinta

Tadi aq de la terbaca blog kakak aku.. http://www.sweetdarling79.blogspot.com/ tentang tag lagu cinta ni.. aq bukan malas nak update blog aq ni, tapi aq tak de masa yang sesuai la. Al-maklum la, aq ni keje macam-macam, semua keje aq kene buat.. jadi sementara bos aq tak de ni n aq plak tengah rileks (BARU LEPAS MENGAJAR) jadi aq nak la usik sikit bab2 lagu ni.. aq bukannya layan jiwang sangat sebenarnya, tapi bila time seday n teringat kisah-kisah lama tu, aq layan juga la lagu jiwang ni... kat bawah ni lagu yang aku paling suka sebab lagu ni bukan sekadar artis kesayangan aq tapi juga senikata/ lirik lagu ni memang dalam kata-katanya.. cuba korang hayati lagu ini, bagi orang-orang yang pernah kecundang dalam cinta, memang tangkap nangis la...he6 :D


video


Nyayian : Erra Fazira
Lagu : Ingin Tahu


Tidak sukar untuk ku membaca hati mu
Bila mata lebih lantang bersuara
Apa ku percaya dedaun mekar di pepohon
Rupanya gugur di musim luruh
Dalam diam cinta telah merubah hati

Dalam diam persimpangan menanti
Bila berdampingan jalinan mesra tiada lagi
Tiada sinar kasih menyinari
Mungkin diri mu dah ada pengganti

Yang melukis senyuman hati mu dah dicuri
Mungkin juga diriku sudah menyusahkan
Tidak sempurna lagi apa itu kah di hati
(Korus)

Demi kasih kita katakanlah sayang
Hanya awan mendung yang kan menanti kita
Tak guna berpura jika hati tawar
Oh demi kasih kita ikhlaslah pada ku
Masihkah punya ruang di sudut hati mu
Atau dah tertutup pintu di hati mu
Katakan ku ingin tahu
Ingin tahu kerna masih sayangkan mu
Dah ku faham bibir enggan berbicara

Mungkin tak sanggup lihat ku kecewa
Setelah sekian lama impian di bina bersama
Namun takdir punya kisah berbeza
Tak terbayang pedih rasa di hati

Tak pernah ku alami tak bisa di ubati
Tanpa mu di sisi ku bagai hilang punca
Ku hilang segalanya hanya kau saja ku cinta

(Ulang korus)
Sayangkan mu…
Ku ingin tahu…

15 October 2008

TAG KUEH RAYA

baru2 ni, kakak aq de bagi aq tag kueh raya... sory la, dalam bulan ni aq terlampau bz jadi tak dpat nak buat tag tu... lagipun pict kueh raya de dalam laptop aq, aq tak de thumdrives nak pindah kan... jadi lebay baek tak payah buat la.. kueh raya umah aq bukan banyak pun.. tak de pun sebenarnya sebab aq tak raya kat TERENGGANU, aq raya di JB n SINGAPORE.... sory la pembaa ye... aq tak dapat nak tunaikan... daaaaaaaaa... sekian...

12 October 2008

LAWATAN KE RUMAH KEBAJIKAN ORANG-ORANG TUA

Semalam, aq sertai lawatan yang dianjurkan JIRAN WANITA PASIR PANJANG yang diketuai oleh mak aq ke RUMAH KEBAJIKAN ORANG-ORANG TUA DI BUKIT PAYONG, MARANG, TERENGGANU... Aq suka p tempat-tempat macam tu, sebab aq nak tahu sedikit sebanyak maklumat yang terdapat di sana. Al-Maklum la cita-cita aq 2 tahun lepas nak buka Rumah Kebajikan Orang-Orang Tua.. Aq teringin nak buka Rumah Kebajikan tu start aq jaga Arwah Abah aq... Kenapa la boleh anak-anak melayu kita ni menempatkan ibu bapa nya kat sana, kalau hantar pagi petang ambek tak pe.. ni untuk selamanya, giler sangat dengan harta benda sampai tanggungjawab kita sebagai anak terabai.. kesian aq tengok orang-orang tua kat sana, kesunyian tanpa kasih sayang dari darah daging sendiri... sanggup diaorang buat macam tu, kenapa la kejam sangat.. Di Rumah Sejahtera Taman Bahagia tu menepatkan seramai 30 orang. Di situ terdapat bangsa Melayu, Cina dan India. Tetapi majoriti nya adalah Melayu.. Ya ALLAH, malunya la aq sebagai umat islam yang sanggup meninggalkan orang tua nya disana.. kalau sorang dua boley tahan lagi, ni tak orang melayu yang paling ramai... Kejam nya... Disini aq sertakan pict yang telah di convert menjadi video dengan lagu 123 yang dinyanyikan oleh Aris Ariwatan... Lagu ini aq tujukan buat semua anak-anak yang ada di dunia ini... tidak kira tua, muda atau kanak-kanak... Sekian....



Rumah kebajikan orang-orang tua yang diberi nama RUMAH SEJAHTERA TAMAN BAHAGIA di BUKIT PAYONG, MARANG TERENGGANU....



Rumah tumpangan harian dimana orang-orang tua ditempatkan biasanya anak-anak akan menghantar orang tua nya pada sebelah pagi dan mengambilnya semula pada sebelah petang iaitu time balek keje....




Ini adalah diantara bilik-bilik atau asrama lelaki dan perempuan bagi orang-orang tua yang ditinggalkan oleh anak-anak yang tidak bertanggungjawab.. Disini la mereka menginap selama mana mereka dibiarkan dan ditinggalkan disini... Kejamnya....




Daripada kiri yang berbaju kuning tu.. Penyelia di Rumah Sejahtera Bahagia dimana menguruskan orang-orang tua disana, ditengah yang bertudung pink tu.. itu mak aq, hehehehe... sebagai ketua rombongan dan di sebelah kanan berbaju hitam itu, itu adalah AJK bagi Rumah Sejahtera Taman Bahagia dimana menjadi penyambut rombongan ini...



Diantara peserta yang mengikuti rombongan ini menandatangani buku lawatan...




Ini antara orang-orang tua yang berada di kantin untuk menjamu selera.. mereka makan mengikut masa yang telah ditetapkan... waktu pagi, tengahari, petang n malam...



Seday kan melihat keadaan mak cik ni, kegembiraannya menyerlah apabila melihat ramai yang datang melawatnya, paling makcik ni suka apabila orang memberikannya sumbangan kepadanya...di tangannya mempunyai duit yang diberi oleh beberapa orang peserta yang mengikuti rombongan ini.. ketika aq snapshot pict ni, makcik baru aje lepas mengira duit.....



Kisah makcik ni plak, kononya nak letak duit kat dalam kaen diantara lipatan kain tu.. last2 tersalah leak di dalam kain diantara kaen n badan.. sebab tu la makcik 2 orang yang pakai tudung pink tu tolong makcik tu mengibas kaen supaya duit yang terselit kat dalam tu jatuh.. kami yang melihat gelak besar tengok gelagat makcik ni.. hehehehehehe....



video

09 October 2008

Last RAYA at SINGAPORE

Raya ke-5 adalah raya last aq di Singapore, cukup la raya aq pada tahun ni... hanya setakat tu sahaja selepas berpuasa selama sebulan (tapi tak cukup sebulan pun)..... sebelum aq keluar dari Singapore, aq kene la habes kan raya aq di rumah aunty aq, umah Mak Ngah (kakak mak) di Woodlands, lepas je p rumah aunty aq, aq kene habes kan jugak rumah kazen aq.. umah abg fendi, abg loqman (anak Mak Ngah).. rumah abg Loqman de buat OPEN HOUSE jadi dari tengahari hingga la petang family aq p lepak kat sana... semua sedara mara aq p kumpul kat sana...tapi time pagi aq n family tak lepaskan peluang p habeskan duit kat Geylang Serai... fuh punya la lawa baju tu, aq berkenan sangat dengan baju tu, tapi syg nya tak de size la... aq pkai XS @ S tapi yang da time tu hanya L n XL.. murah pun x la murah.. ala harga sana 1 r 2x ganda mahal dari duit kita, tapi puas hati la kalau aq beli baju tu.. Fuhhhh, kul 6 petang aq ikut Cik Pe'ah kuar JB, mak aq tak ikut sebab mak aq nk bermalam di hospital.. nak teman kawan dye, Cik Esah tu la...

4th RAYA at SINGAPORE

aduhai, pejam celik pejam celik dah raya ke-4 rupanya.. kejap je kan, tak sangka la plak... ari ni plan mak aq nak ikut kawan baek dye (Cik Esah) p raya kat umah-umah kawan sekolah mak dulu n juga p raya umah sedara-sedara aq, mak aq ajak Cik Esah sebab mak aq tak ingat jalan kat Singapore, al-maklum la dah lama tak tinggal sana... tapi dengan segala dukacitanya, pagi-pagi aq celik je mata, mak aq cakap raya ke-4 adalah raya di Hospital.. kawan baek mak aq (Cik Esah) masuk wad sebab sakit sendi apa ntah, aq sendiri lupa.. adoi frust + seday aq dibuatnya.. ye la apa tak frust nya, planning tak menjadi.. seday plak sebab Cik Esah masuk wad.. apa tak sedaynya Cik Esah tu aq dah anggap mak ke-2 aq, baek giler dye... lepas aq dengar crita jer, aq tak putus asa, aq tetap p bersiap n pkai baju raya aq, bergaya tetap bergaya, wlpun tak jadi p raya umah org sekurang-kurangnya, aq melaram sebab menghormati hari raya... kat bawah ni aq kongsi serba sedikit gambar yang sempat di "click" kan time p raya umah sedara yang dekat dengan umah aunty yg aq menginap..



08 October 2008

3rd RAYA at JB n SINGAPORE....






SORY la... pict ni pun nak jugak glemer... time ni mlm raya yang ke-3, aq bosan tak ley tido, jadi aq ambek la pict ni... ala bukannya selalu pose time tido ni, sory la, muke tengah borink...



Pict ni aq baru je sudah mandi n make up.. pas je slsai tu, aq terus pose dpn cermin umah aunty aq (Cik Pe'ah) ... aq siap2 ni bukan apa, aq n family da nak masuk singapore.. Tapi sebelum aq masuk Singapore, mak aq ajak p raya umah kawan lama dia di JB jugak, kat mane ntah aq pun tak tau... aq ni bukan cepat sangat pickup bab2 jalan ni.. Pict ni aq tak siap abes lagi sebenarnya, rambut belum p saloon lagi (banyak hasil aq nak p saloon) ....... hehehehe..


Ni la serba sedikit pict ketika aq on the way nak masuk singapore... aq tak ambek banyak, aq ambek pict time on the way ke checkpoint woodland jer... family aq naek van husband kakak aq, yang di import dari kL jer... tapi yang paling aq tak suka, orang yang menumpang dalam van yang punya pasport sendiri kene turun n p beratur dalam checkpoint penumpang bas r van.. kakak aq n family tak kene sebab dia gune passport group.. aq, mak n yana (adeq) kene sebab ada passport sendiri, naseb baek time tu tak ramai orang. kalau ramai berebut n kene beratur panjang la... yang paleng best, orang yang cop passport aq tu boy, hensem plak tu.. hehehhehehe.. aq bukannya gatai sangat, gatai sikit jer. bukan selalu, jarang-jarang jer.. :D


Ini la rumah yang aq p selepas melepasi checkpoint Woodland di Singapore.. banyak jugak la umah yang aq p.. banyak jugak aq collect wit raya. hehehehehe... ala belum kawen bese la, tetap dapat u... hehehehehe... raya ke-3 ni, aq raya sakan tau.. dari petang sampai lewat mlm p beraya umah orang... puas hati la raya ke-3 ni... 4 family tau p beraya setiap rumah.. family aq tak ramai aq, mak n adek jer. family aunty aq, family kazen n family kakak aq.. bley la 2 buah kete n sebuah van... puas hati la raya ke-3 ni, bley la ganti raya ke-2 yang tak p mane-mane tu.. huhhuhuhuhuhuhu....