Followers

28 April 2010

NEW AT BLOG

salam…

wahhhhhhhhhh, aku ni asyek ngelat je kan?? kejap kuarkan entry kejap tak.. hehehe…

tapi malam ni aku betul2 khatam korang punya blog… wah memang lama aku tak usik la, kali ni FACEBOOK aku pun, aku tak usik malam ni tau, mayb lewat2 sikit baru aku on9 tak pun besok je aku on9..

oklah, aku nak cerita PENGETAHUN baru dalam blog sekarang ni.. FYI sekarang ni kan FACEBOOK dah merata-merata familiar kan, sampaikan budak sekolah rendah ada FACEBOOK.. dasyhat ko…

ok tadi aku p terjah RAKAN BLOGGER aku… si AZRUL HISYAM, sekali tu dye cakap ada bende baru dalam blog ni, korang tengok bulatan merah kat gambar bawah ni…

33

blog sekarang ada simbol LIKE la, macam FACEBOOK, so aku nak buat tutorial kat korang, agar korang pn ada simbol ni.. sekurang-kurangnya traffic korang naik la bile kita klik LIKE kat blog, secara auto akan keluar kat FACEBOOK, dan bile kita LIKE je entry ni, kawan-kawan korang dalam FACEBOOK pn tetiba je nak baca kan… betul tak?? kalau aku betul la…

so dah ada simbol like ni, mane2 kawan2 aku yang terjah kat aku tapi tak nak tinggalkan kesan kat comment a.k.a “pengkritik” korang klik je like tu… PLZ………. wow merayu tau bukan memaksa..

ok terus ke TOTURIAL kita…

1. DASHBOARD – LAYOUT – EDIT HTML (PASTIKAN ANDA DOWNLOAD TEMPLATE ANDA TERLEBIH DAHULU TAKUT ADA SEBARANG KEMUSYHKILAN YANG TIDAK DIINGINI)

2. KLIK PADA KOTAK “EXPAND WIDGET TEMPLATES”

3. KLIK PADA KEYBOARD ANDA “ctrl + f” DAN CARI CODE DI BAWAH

<data:post.body/>


4. KEMUDIAN, DAH JUMPA CODE ITU, COPY CODE DI BAWAH DAN PASTEKAN DI BAWAH CODE YANG DICARI SEPERTI DI ATAS



<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>



22 AKAN JADI SEPERTI GAMBAR DI ATAS



so kalau korang tak faham TUTORIAL aku atau korang rasa korang buat tak jadi dan nak try TUTORIAL laen, korang boleh ikt TOTURIAL yang aku ikuti ni… di SI TOPI MERAH



ok bagi uol’s yang baca n klik butang LIKE, thanks a lot..



muahxxxxxxxxxxxxxxxxxxx..



*hug*



sekian…

5 GEDIXXX:

Nor Aishah said...

rasa2 aka ni org pertama tak yg tekan butang like

cutieLuver said...

ade kuar x kt facebook kmo..cbe lihat...mcm best jew...hikhikhik

Dee said...

menarik gak kan...nti nk gi tgk2..

rasp said...

aiseyman sis...
kat opis i nie tak leh buat tu semua...
kena tunggu pc umah ok balik le gitu huhuhu....
neway i loooiiikkeee u!!!

shasha ischabella said...

nk try :)